ارتباط مالیات و ممنوع الخروجی چیست؟
ارتباط مالیات و ممنوع الخروجی چیست؟
اگر شما هم صاحب کسب و کار و دارای پرونده مالیاتی هستید و یا عضو هیت مدیره شرکتی بوده و یا هستید لازم است که این مقاله را بطور کامل مطالعه کنید.
ممنوع الخروجی چیست؟
ممنوع الخروجی یعنی فردی اختیار خروج از مرزهای قانونی کشور را نداشته باشد و تا موقعی که حکم ممنوع الخروجی خود را رفع نکند ، نمیتواند بصورت قانونی از کشور خارج گردد. پس بهترین کار برای صاحبان کسب و کار و مدیران مسئول اشخاص حقوقی این است که قبل از تهیه بلیط ، استعلام ممنوع الخروجی خود را بگیرند تا در هنگام خروج دچار دردسر نگردند.
دلایل ممنوع الخروجی
یکی از دلایلی که فرد نمیتواند از کشور خارج گردد بدهی مالیاتی قطعی شده است.
قانون گذار به وزارت امور اقتصاد و دارایی و یا سازمان امور مالیاتی این اجازه را داده است که از افرادی که بدهی مالیاتی قطعی شده ای دارند از خروج از کشور جلوگیری کند.
ماده 202 قانون مالیات های مستیم در این خصوص مقرر شده است ،که ما ابتدا کل محتوای قانون را خدمتتون بیان میکنم و بعد از ان طبق ایین نامه ها و بخشنامه های تشریح خواهیم کرد.
ماده 202 اصلاحی 31/04/1394 ق م م
وزارت امور اقتصاد و دارایی یا سازمان امور مالیاتی کشور می تواند از خروج بدهکاران مالیاتی که میزان بدهی قطعی آنها از برای اشخاص حقوقی تولیدی دارای پروانه بهره برداری از مراجع قانونی ذی ربط از بیست درصد (20 %) سرمایه ثبت شده ویا مبلغ پنج میلیارد (5،000،000،000 ) ریال . سایر اشخاص حقوقی و اشخاص حقیقی تولیدی از ده درصد (10%) سرمایه ثبت شده ویا مبلغ دو میلیارد (2،000،000،0000 ) ریال وسایر اشخاص حقیقی از یکصد میلیون (100،000،000 ) ریال بیشتر است از کشور جلوگیری نماید.
حکم این ماده در مورد مدیر یا مدیران مسئول اشخاص حقوقی خصوصی بابت بدهی قطعی مالیاتی شخص حقوقی اعم از مالیات بر درآمد شخص حقوقی یا مالیاتهایی که به موجب این قانون شخص حقوقی مکلف به کسر و ایصال آن میباشد و مربوط به دوران مدیریت آنان بوده نیز جاری است. مراجع ذیربط به اعلام وزارت یا سازمان مزبور مکلف به اجرای این ماده میباشند. حکم این ماده در مورد اشخاص عازم سفر واجب با درخواست و تایید مراجع ذیربط اعزام کننده مبنی بر میسور نبودن پرداخت بدهی مالیاتی مربوط. با اخذ تضمین لازم جاری نمیباشد.
تشریح ماده 202 ق م م
در تشریح ماده قانونی فوق طبق بخش نامه ها و دادنامه هایی که بعد از اجرایی شدن این قانون ابلاغ شد به شرح زیر است.
آخرین نصاب ممنوع الخروجی
طبق مصوبه هیت وزیران در تاریخ 09/05/1401 به شمار ه 77899/ت 59727 ه اعداد و نصاب فوق به شرح زیر تغییر گردیده.
- اشخاص حقوقی تولیدی دارای پروانه بهره برداری … 20% سرمایه ثبتی یا مبلغ20،000،000،000 ریال
- سایر اشخاص حقوقی و اشخاص حقیقی تولیدی …. 10% سرمایه ثبتی و یا 8،000،000،000 ریال
- و سایر اشخاص حقیقی ………………………………………400،000،000 ریال
نکته 1:در ابتدا باید بدانید که منظور از بدهی مالیاتی ، مالیات قطعی شده در این ماده قانونی ذکر شده است در غیر اینصورت مشمول این قانون نخواهد شد.
نکته 2: بر اساس اطلاعلات فوق در خصوص اشخاص حقوقی قانون گذار صاحبان امضاء مجاز کنونی شرکت بدهکار و همچنین صاحبان امضای مجازی که در زمان مسئولیت آنها بدهی مالیاتی به وجود آمده را مدنظر دارد.
نکته 3: در ضمن ذیل ماده 202 بیان میکند که مدیران و مسئولانی که موظف به کسر کسورات از اشخاص ثالث بودند و سپس می بایست به سازمان امور مالیاتی پرداخت کنند را نیز مشمول این ماده از قانون قرار داده است .
نکته 4: کسانی که سفر واجب دارند به درخواست اعزام کننده و با تودیع وثیقه امکان خروج صادر خواهد شد.
موارد خاص ممنوع الخروجی
در تمامی موارد ذکر شده ، افراد تا تسویه کامل بدهی و یا ترتیب پرداخت بدهی ، حق خروج از کشور را نخواهند داشت، اما چند مورد استثنا نیز وجود دارد.
- رفتن به زیارت خانه خدا بصورت واجب
- طی کردن مراحل درمانی
- پیگیری کردن مسائل تجاری به قصد پرداخت بدهی مالیاتی
- سایر مسائل به تشخیص سازمان امور مالیاتی
در موارد فوق مودی می تواند با تسویه بدهی خود و یا سپردن وثیقه یا ضمانت نامه بانکی از کشور خارج گردد. در ضمن حکم ممنوع الخروجی شش ماه اعتبار دارد که با نظر و صلاحدید دادگاه قابل تمدید است.
استعلام ممنوع الخروجی مالیاتی
با توجه مراحل زیاد و زمانبری که در گذشته برای استعلام ممنوع الخروجی هر صاحب کسب و کار وجود داشت ، امروزه با گسترش دولت الکترونیک اشخاص حقیقی و حقوقی می توانند با استفاده از شناسه ملی و یا شماره ملی خود به بررسی مالیاتی خود بپردازند . مودیان مالیاتی باید به سامانه درگاه خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی مراجعه کنند و از میزان بدهی و وضعیت ممنوع الخروجی خود مطلع شوند و با خیال راحت به برنامه ریزی برای سفر خود اقدام نمایند.
پیشنهادی که من برای تمام مودیان مالیاتی اعم از حقیقی و حقوقی دارم ، باتوجه به اینکه دولت در چند سال اخیر تمرکز زیادی بر مالیات ستانی دارد ،انجام تکالیف قانونی است تا پس از مدتی، سازمان امور مالیاتی گریبان گیر ما نگردد و مشکلات مالیاتی نداشته باشیم.
در این مقاله به طور مختصر ابتدا ممنوع الخروجی را بیان کردیم و طبق ماده 202 قانون مالیات های مستقیم میزان بدهی مالیاتی را تعین کردیم که منجر به ممنوع الخروجی افراد میگردد و نحوه تشخیص ممنوع الخروجی و در نهایت راههای نجات از ممنوع الخروجی را ذکر کردیم.
دیدگاهتان را بنویسید