اینتاکد مالیاتی و نحوه محاسبه مالیات مشاغل
اینتاکد مالیاتی و نحوه محاسبه مالیات مشاغل
اگر شما صاحب هرگونه مشاغل آزادی هستید و از این شغل درآمدی کسب میکنید می بایست ، برای ان درامد مالیاتی پرداخت کنید و چنانچه برای مبالغ درامدی خود اظهارمانه ای به سازمان امور مالیاتی ارسال نکنید ، سازمان امور مالیاتی مبلغ مالیات شما را حساب خواهد کرد و به همراه جرایم از شما دریافت خواهد کرد.
در این مقاله میخواهیم به تراکنش های بانکی و درآمد مشاغل بپردازیم و نحوه مالیات ستانی دولت از این مشاغل را بیان کنیم.
در مقاله قبل (گروه بندی مشاغل) به طبقه بندی مشاغل پرداختیم و بیان کردیم مشاغل به سه دسته تقسیم می شوند و هر یک تکالیف خود را دارند. بنابراین ما ابتدا می بایست مشخص کنیم در کدام طبقه بندی قرار داریم و تکالیف قانونی ما چیست که در ذیل بیان شده است.
مشاغل گروه “الف”
موظف به نگهداری دفتر روزنامه و کل حسب مورد مکانیزه و یا دستی هستند.
مشاغل گروه “ب”
نگهداری اسناد درآمدی فروش کالا یا ارائه خدمات و سایر درآمدها
نگهداری اسناد خرید کالا، خدمات و دارایی و سایر اسناد هزینه
تنظیم صورت درآمد و هزینه ماهیانه مودیان گروه ب
تنظیم صورت درآمد و هزینه سالیانه مودیان گروه ب
مشاغل گروه ” ج “
موظف اند برای هر سال مالیاتی اسناد و مدارک مربوط به درامد و هزینه ای خود را به ترتیب وقوع نگهداری نمایند و خلاصه درآمد و هزینه سالیانه خود را طبق فرم های اداره مالیاتی برای گروه سوم تنظیم کنند.
شاید عده ای حاضر نباشند تکالیف فوق را انجام دهند و اسناد و مدارک درآمدی و هزینه ای آنها کم کسر باشد و حاضر شوند هر عددی که اداره مالیاتی تعین نمود پرداخت کنند. بنابراین سوال ذیل مطرح خواهد شد
نحوه محاسبه مالیات مشاغل چگونه هست؟
سازمان امور مالیاتی کلیه فعالیت هایی که انجام می گیرد را در سه دسته تولیدی ، بازرگانی و خدماتی طبقه بندی نموده است و در زیر شاخه اینها ممکن است چندین نوع صنف فعالیت نمایند. در شاخه تولید مانند تولید لاستیک و یا کاشی و یا هر نوع شغل دیگری که در زمینه تولید هست.
با توجه به اینکه هر شغل درامد و سود های متفاوتی دارد بنابراین بعد از گروه بندی برای هر کدام از این مشاغل نرخ مالیاتی متفاوتی منظور شده است که به این طبقه بندی و نرخ سود مالیاتی،اینتاکد مالیاتی می گویند. که آخرین لیست ارایه شده سازمان امور مالیاتی را می توانید در وب سایت www.intamedia.ir (وب سایت سازمان امور مالیاتی ) و یا فایل های ذیل دانلود کنید. مالیات بر اساس درامد و سپس سودی است که از آن شغل بدست می اید و یکی راههای شناسایی درامد مشاغل ، ورودی های حسابهای بانکی مشاغل می باشد که در ادامه توضیح خواهیم داد. (با استفاده از کلید ctrl+f ذر هر فهرست نزدیکترین عنوان شغلی خود را می توانبد پیدا کنید )
سود-فعالیت_های-خدمات سود-فعالیت-بازرگانی سود-فعالیت-تولید
ارتباط تراکنش های بانکی و مالیات چیست؟
عده ای شاید به این فکر کنند که اگر دستگاه پوز داشته باشند ،بنابراین مشمول پرداخت مالیات هستند. در صورتی که دستگاه پوز صرفا وسیله ای است که جابجایی پول را انجام می دهد و سیگنالی در این خصوص به اداره امور مالیاتی ارسال می نماید .
اگر مودی حسابی را که کار تجاری انجام می دهد اعم از درگاه اینترنتی، کارت به کارت ، ساتنا ، پایا و به سازمان امور مالیاتی اعلام نکند ، بانک مرکزی با استفاده از اشرافیت اطلاعاتی که دارد هر حسابی که در طول یک ماه بیش از صد تراکنش واریز داشته باشد و جمع مبلغ ان بیش از سی و پنج میلیون تومان گردد بعنوان حساب تجاری شناسایی می کند و به سازمان امور مالیاتی اطلاع می دهد.
سازمان امور مالیاتی پس از محاسبه جمع کلیه حسابهای تجاری و گزارشاتی که از منابع دیگر مانند سامانه سوت زنی و اعلام خریداران دیگر از خدمات مودی و غیره نسبت به محاسبه مبلغ مالیات مودی بر اساس نرخ ماده 131 قانون مالیات های مستقیم می نماید.
بنابراین مشاغلی که دفاتر قانونی حسابداری ندارند و اظهارنامه مالیاتی تکمیل ننموده اند سازمان امور مالیاتی جمع مبلغ ورودی به حسابهای تجاری ان را بعنوان درآمد شناسایی می کند و براساس جدول ضریب سود مالیات هر شغل مالیات ان را محاسبه و به مودی اعلام می کند.
در ضمن سازمان امور مالیاتی می تواند تا 5 سال قبل، اسناد و مدارک مودی را مطالبه و بررسی نماید و چنانچه کم اظهاری و یا کتمان درامد نموده باشد بررسی نماید و مالیات را بهمراه جرایم مطالبه نماید.
محاسبه مالیات مشاغل بر اساس نرخ های اینتا کد مالیاتی چگونه است ؟
براساس جدول خدماتی ضریب مالیاتی فوق بعنوان مثال شغل سیم کشی الکتریکی و برقکار ساختمان را در این مثال بررسی میکنیم
مبلغ واریزی وجوه نقد در یک سال 1،800،000،000 تومان
ضریب سود فعالیت خدماتی (شغل سیم کشی الکتریکی و برقکار ساختمان ) 27%
درامد مشمول مالیات (سود مشمول مالیات ) 486،000،000 تومان
حال بر اساس نرخ های مالیاتی ماده 131 قانون مالیات های مستقیم محاسبه میکنیم.
کسر معافیت مالیاتی 446،400،000= 39،600،000 – 486،000،000
تا 200 میلیون اول 15% 30،000،000 = 15% * 200،000،000
200 میلیون دوم 20% 40،000،000 = 20% * 200،000،000
بالاتر از 400 میلیون 25% 11،600،000 = 25% * 46،400،000
جمع مالیات متعلقه 81،600،000 تومان
با توجه به مثال و محاسبات فوق اگر فردی شاغل در زمینه سیم کشی الکتریکی و برق کاری ساختمان باشد و اسناد و مدارک هزینه ای نداشته باشد و یا ظهار نامه مالیاتی تکمیل نکرده باشد مالیات وی بدین صورت محاسبه میگردد.
فرم توافق تبصره ماده 100 یا اظهارنامه مالیاتی ؟
مودیان در ارایه گزارش عملکرد خود دو راه را دارند ، اول :ارایه اظهار نامه مالیات و دوم : استفاده از فرم توافق تبصره ماده 100
اظهارنامه :مشاغل جهت ارسال اظهارنامه مالیاتی تا پایان خرداد ماه فرصت دارد. بنابراین براساس اسناد و مدارکی که در اختیار دارند نسبت به تکمیل اظهارنامه می نمایند و چنانچه سازمان امور مالیاتی جهت بررسی اسناد مراجعه نمود باید به صورت مدون ارایه گردد در غیر اینصور بعنوان درامد کتمان شده و یا کم اظهاری لحاظ میگردد و مالیات متعلقه به همراه جرایم مطالبه میگردد.
فرم تبصره ماده 100 : سازمان امورمالیاتی برای سهولت کار مشاغل یک راهکاری بعنوان فرم توافق تبصره ماده 100 که مودی می تواند ان را تکمیل نمائید و مالیاتی که سازمان امور مالیاتی بر اساس منابع اطلاعاتی خود و اظهار خود مودی ، مبلغ مالیاتی را تعیین می نماید که اگر مودی خواست می تواند ان را قبول کند و نسبت به پرداخت ان اقدام نماید.
در نتیجه مودی مربوطه ایتدا می بایست هر دو گزینه را بسنجد و ببیند کدام برای وی مالیات پرداختی کمتری خواهد داشت و آن را انتخاب نماید و نمیتوان یک نسخه واحد برای همه مشاغل پیچید که کدام یک بهتر است.
دیدگاهتان را بنویسید