تفاوت پایه سنوات و سنوات پایان کار
تفاوت پایه سنوات و سنوات پایان کار چیست؟
بعضی از دانشجویان و یا صاحبان مشاغل سنوات پایان کار و پایه سنوات را اشتباه می گیرند و هر دو را به یک مفهوم برداشت می کنند، اگر شما هم جزء این دسته از افراد هستید این مقاله را تاپایان بخوانید. طبق قانون کار پایه سنوات به فردی تعلق میگیرد که حداقل یک سال در یک کارگاه مشغول به کار باشد و شورای عالی کار مبلغ آن را هر ساله تعین می کند. ولی سنوات پایان کار فارق از هر میزان از فعالیت به کارگر تعلق میگیرد و در زمان تسویه حساب و یا در پایان هر ماه و یا هر سال می تواند آن را دریافت کند.
بعنوان مثال فرد تازه کاری که ده ماه در یک کارگاه باشد به وی پایه سنواتی تعلق نخواهد گرفت و طبق قوانین بعد از یک سال کارکر تازه مستحق دریافت پایه سنوات خواهد بود ولی سنوات پایان کار ، حتی اگر فردی شش ماه هم در یک کارگاه کار کرده باشد و بخواهد از آن کارگاه جدا شود به وی تعلق خواهد گرفت. در مقالات قبل در خصوص پایه سنوات توضیحاتی ارایه شده است. در این مقاله قصد داریم سنوات پایان کار مطالبی را بیان کنیم.
سنوات پایان کار
بر اساس ماده 24 قانون کار در صورت خاتمه قرارداد کار ، کار معین یا مدت موقت ، کارفرما مکلف است به کارگری که مطابق قرارداد یک سال یا بیشتر به کار اشتغال داشته است ، برای هر سال سابقه ، اعم از متوالی یا متناوب براساس آخرین حقوق ، معادل یک ماه حقوق به عنوان مزایای پایان کار به وی پرداخت نماید.
شاید در اطرافیان خود شنیده باشید که می گویند فلان شخص بازنشسته شد و حق بازنشستگی خود را گرفت و یک ماشین خرید این بدین معنی هست که سازمانی که وی شاغل در آن بوده به جای اینکه در پایان هر سال سنوات پایان سال وی را تسویه نماید ، آنها را ذخیره نموده و در پایان سی سال خدمت به وی پرداخت کرده است که یک مبلغ قابل توجه شده که فرد بازنشسته توانسته است با آن ماشین خریداری نماید.
بر اساس ماده 22 قانون کار در پایان کار کلیه مطالباتی که ناشی از قرارداد کار مربوط به دوره اشتغال کارگر باشد ، به کارگر و در صورت فوت او به وراث قانونی پرداخت خواهد شد. و در این خصوص سازمان تامین اجتماعی موظف است تا تعین تکلیف وراث قانونی و انجام مراحل اداری به مدت سه ماه نسبت به پرداخت حقوق متوفی به میزان آخرین حقوق دریافتی به طور علی الحساب به عایله تحت تکفل وی پرداخت نماید.
تسویه سنوات پایان کار
بعضی از کارفرمایان بخاطر اینکه در پایان سال نخواهند مبلغ زیادی از نقدینگی خود را به کارگران خود بابت سنوات پایان کار بدهند بنابراین این حق را به صورت ماهیانه تسویه می کنند و یا بعضی ها بخاطر اینکه در پایان بازنشستگی نخواهند به یک باره مبلغ سنوات پایان کار را پرداخت کنند ان را در پایان هر سال با کارگر تسویه می کنند.
بعنوان مثال فرض کنید کارگری در یک کارگاه به مدت سی سال هست که فعالیت می نماید و در هنگام بازنشستگی باید سی ماه حقوق با نرخ اخرین حقوق دریافتی از کارفرما بگیرد که مبلغ هنگفتی خواهد شد و اگر کارفرما چندین کارگر به این شکل داشته باشد که بخواهند به صورت همزمان بازنشسته شوند ممکن است با کاهش نقدینگی روبرو شود .بخاطر همین کارفرمایان تمایل دارند سنوات را به صورت سالیانه با کارگر تسویه نمایند.
نحوه محاسبه سنوات پایان کار
اگر شما هم شاغل هستید و جزء مشاغل تحت پوشش قانون کار می باشید به ازای یک سال کارکرد یک ماه آخرین حقوق دریافتی خود را بعنوان سنوات پایان کار دریافت خواهید کرد که در اینجا با یک مثال عددی توضیح خواهیم داد.
مثال: اقای نبوی به مدت پنج سال و پنج ماه است که در شرکت الفا مشغول به کار هست و او قصد دارد در ابتدای بهمن ماه که 5 سال و پنج ماه کاری خود تمام می شود از شرکت الفا جدا شود و لازم بذکر است که او طبق حقوق و دستمزد اداره کار در سال 1402 حقوق دریافت می کندو مبلغ 3،000،000 ریال بعنوان حق مسئولیت نیز دریافت می کند و کارفرما سنوات پایان کار وی را هر ساله تسویه نمیکرده است. که محاسبات ان به شرح زیر است.
حداقل حقوق و دستمزد اداره کار در سال 1402 53،082،840
حق سنوات (بدون طبقه بندی مشاغل) 2،170،000
حق مسئولیت 3،000،000
جمع حقوق و مزایای اقای نبوی 58،252،840 ریال
برای محاسبه پنج ماه از سال باید حق سنوات یک سال را تقسیم بر پنج دوازدهم بکنیم
حق سنوات پنج ماه ——————————————- 24،272،017 = 12 ÷ (5 × 58،252،840 )
حق سنوات پنج سال ——————————————– 291،264،200 = 5 × 58،252،840
مجموع سنوات پایان کار متعلقه به اقای نبوی —————- 315،536،217 ریال
همانگونه گه در محاسبات فوق ملاحظه می کنید کارفرما موظف است بر اساس اخرین حقوق دریافتی کارگر به وی سنوات پایان کار پرداخت نماید و در نهایت با وی تسویه نماید.
طبق قوانین کار و تامین اجتماعی و قانون مالیات های مستقیم سنوات پایان کار مشمول بیمه و مالیات نیستند و مبلغ فوق به صورت خالص به کارگر پرداخت خواهد شد.
دیدگاهتان را بنویسید