حق ماموریت
فوق العاده ماموریت یا حق ماموریت
اگر شما بعنوان یک کارمند به ماموریت اعزام شده اید و یا بعنوان یک حسابدار و یا مدیر منابع انسانی هستید باید بدانید که فردی که به ماموریت اعزام میگردد چه حق و حقوقی دارد و نحوه محاسبه ان چگونه است.
پیرو مقالات قبل که در خصوص حقوق و دستمزد و ایتم های حقوق مواردی مطرح شد در این مقاله قصد داریم به موضوع حق ماموریت بپردازیم.
حق ماموریت یا فوق العاده ماموریت
ماموریت، سفر کاری است که ممکن است هر یک از پرسنل برای انجام کارهای مربوط به شرکت یا موسسه در خارج از محدوده شرکت انجام دهند. در این حالت به هزینه و دستمزدی که کارفرما بابت فرستادن نیروها به محلی دور از شرکت پرداخت می کند، حق ماموریت می گویند. یک شرکت ممکن است نیروهای خود را جهت بازدید و سرکشی، آموزش ، احداث شعبه جدید، راه اندازی سایت های عملیاتی ، خرید کالاهای تخصصی و غیره به ماموریت اعزام نماید. کارفرما موظف است در صورت اعزام نیرو به ماموریت علاوه بر حقوق روزانه کارمند مبلغی را بعنوان حق ماموریت بخاطر دور شدن از محل کار و رنج سفر و ماموریت به کارمند خود پرداخت نماید.
طبق ماده 46 قانون کار، حق ماموریت به شرح زیر بیان شده است:
“به کارگرانی که به موجب قرارداد یا موافقت بعدی به ماموریتهای خارج از محل خدمت اعزام میشوند فوقالعاده ماموریت تعلق میگیرد. این فوقالعاده نباید کمتر از مزد ثابت یا مزد مبنای روزانه کارگران باشد همچنین کارفرما مکلف است وسیله یا هزینه رفت و برگشت آنها را تامین نماید.
تبصره – ماموریت به موردی اطلاق میشود که کارگر برای انجام کار حداقل ۵۰ کیلومتر از محل کارگاه اصلی دور شود و یا ناگزیر باشد حداقل یک شب در محل ماموریت توقف نماید.”
طبق ماده قانونی فوق می توان ماموریت را بر اساس مدت زمان اجرای ان و همچنین مسافت دور شدن از کارگاه اصلی می توان به سه دسته ذیل تقسیم کرد
انواع ماموریت:
ماموریت ساعتی :
ماموریتی است که کارمند برای انجام امور محوله شرکت در طی ساعات روز از محل کار خارج شده و اعزام میگردد و این ساعات بعلت مدت کم و انجام در ساعات کاری ، مشمول پرداخت حق ماموریت نمیگردد ولی هزینه های ایاب و ذهاب بر عهده کارفرما می باشد.
ماموریت روزانه:
ماموریتی است که کارمند برای انجام امور محوله شرکت حداقل 50 کیلومتر از محل کار خود دور می شود و ممکن است شب در مقصد اقامت داشته باشد که در این حالت به کارمند فوق العاده ماموریت تعلق می گیرد و در این حالت نیز کلیه هزینه های ماموریت به عهده کارفرما می باشد.
نکته ای که حایز اهمیت است، طبق تعریف قانون کار از ماموریت، از کلمه “یا ” استفاده شده است و تنها یکی از شروط فوق یعنی دور شدن به میزان 50 کیلومتر و یا یک شب اقامت ملاک خواهد بود و الزامی نیست که تواما این دو شرط برقرار باشد. یعنی اگر کارمندی به ماموریت اعزام شد و شبی را نیز در مقصد توقف ننمود کماکان به وی حق ماموریت تعلق خواهد گرفت.
ماموریت خارج از کشور :
در این گونه ماموریت ممکن است کارمند برای انجام امور محوله به خارج از کشور اعزام گردد. در این حالت با توجه به اینکه در ماده 46 قانون کار درباره حداقل ها بیان نموده است ، کارمند می تواند قبل از اعزام با توافق کارفرما مبلغی را بعنوان حق ماموریت توافق نماید و در اینگونه ماموریت ها نیز کلیه هزینه ها اعم از عوارض خروج از کشور ، بلیط و رفت و برگشت ، اقامت و غیره به عهده کارفرما می باشد.
حداقل میزان حق ماموریت برابر با با یک روز حقوق ثابت و یا مبنا می باشد که در قرارداد منعقده بین کارمند و کارفرما قید شده است. ولی کارفرما و کارمند می توانند توافق خاص دیگری را نیز داشته باشند. به همین خاطر حق ماموریت فرمول خاص و ثابتی ندارد.
طبق توضیحات فوق اگر فردی حداقل حقوق و دستمزد را درسال 1402 دریافت نماید می توان حداقل حق ماموریتی که به ازای یک روز دریافت نماید به شرح ذیل محاسبه نمود.
حداقل حقوق ماهیانه طبق قانون کار 53،082،840 ریال تقسیم بر 30 روز کاری برابر می شود با روزانه 1،769،428 ریال که درقبال یک روز ماموریت کارمند ،به وی باید پرداخت گردد.
درصورتی که کارمند مزایای دیگری از جمله پایه سنوات ، حق پست،حق جذب و غیره را نیز داشته باشد به حقوق ثابت وی اضافه میگرددو بعنوان حقوق مبنا تلقی میگردد که جمع ان تقسیم بر سی روز شده تا حق ماموریت یک روز محاسبه گردد و عدد بدست امده در تعداد روزهای ماموریت ضرب میگردد تا مجموع حق ماموریت کارمند محاسبه گردد.
حق مأموریت مشمول مالیات نمیگردد و در محاسبه مالیات محاسبه نمیکنیم. البته باید صحت ادعای کارگر و کارفرما توسط مأمور مالیات تایید شود که می تواند اسنادی همچون برگ ماموریت، بلیط های مسافرتی و غیره بعنوان اسناد ماموریت باشد.
دیدگاهتان را بنویسید