تهاتر مالیات بر ارزش افزوده
مالیات ارزش افزوده
قبل از قانون مالیات بر ارزش افزوده ، صرفا قانون مالیات بر عملکرد برای اشخاص حقوقی مدون بود و کلیه اشخاص حقوقی موظف بودند در پایان هر سال میزان سود و زیان خود را محاسبه کنند و در صورت وجود سود 25% آن را طی اظهارنامه مالیات عملکرد در پایان تیر ماه به اداره امور مالیاتی تسویه کنند و با توجه به زیاد شدن هزینه های دولت و نیاز به درامد جدیدی اقدام به وضع مالیات ارزش افزوده نمودند که درصورتی که مصرف کننده ی ، مصرف بیشتری داشته باشد می بایست مالیات بیشتری را هم پرداخت کند بنابراین به مالیات برارزش افزوده نیز می توان بعنوان مالیات غیر مستیم بر مصرف کننده نیز طبقه بندی نمود. بدین صورت که خریدار هر کالای مشمول می بایست 9% مالیات ارزش افزوده آن را به فروشنده پرداخت نماید و فروشنده در پایان هر فصل می بایست میزان مالیات ارزش افزوده های دریافت کرده و میزان مالیات ارزش افزوده های پرداخت شده را بایکدیگر مقایسه نماید و چنانچه دریافت بیشتری داشته باشد با سازمان امو ر مالیاتی تسویه نماید و چنانچه ارزش افزوده بیشتری پرداخت کرده بود آن را از سازمان امور مالیاتی طلب نماید (درخواست استرداد نماید ) و یا بعنوان اعتبار مالیاتی به دوره بعد انتقال دهد.
نکته : بعضی از کالا ها مشمول ارزش افزوده نیستند، یعنی بابت فروش انها ارزش افزوده ای طلب نمیشود و در مقابل ارزش افزوده ای هم به سازمان پرداخت نمیگردد.
سند تهاتر مالیات بر ارزش افزوده
با فرض اینکه سیستم حسابداری ما ادواری هست و در طی دوره مالی خرید و فروش مشمول قانون مالیات ارزش افزوده داشته باشیم ، می بایست ثبت های زیر را در دفاتر انجام دهیم.
در هنگام خرید:
اصل مبلغ خرید در حساب خرید منظور میگردد و مبلغ ارزش افزوده در سرفصل حساب سایر حسابهای دریافتنی و در معین حساب ارزش افزوده خرید بدهکار شده و در مقابل معادل وجهی که پرداخت کردیم بانک ما بستانکار میگردد.
خرید ***
سایر ح دریافتنی- ارزش افزوده خرید **
. بانک ***
در هنگام فروش:
کل مبلغ دریافتی در حساب بانک بدهکار میگردد و اصل مبلغ فروش در حساب فروش بستانکار شده و 9% مازاد ان بعنوان مالیات ارزش افزوده در سرفصل حسابهای پرداختنی با حساب معین ارزش افزوده فروش بستانکار میگردد.
بانک ***
فروش ***
سایر ح پرداختنی – ارزش افزوده فروش **
در طی هر فصل از سال مرتب به ازای خرید و فروشی که انجام میدهیم این ثبت را انجام می دهیم. وقتی به پایان هر فصل می رسیم مانده دو حساب ارزش افزوده خرید و ارزش افزوده فروش را بررسی میکنیم که دو حالت پیش خواهد امد.
-
ارزش افزوده خرید > ارزش افزوده فروش
-
ارزش افزوده خرید < ارزش افزوده فروش
در حالت اول : وقتی ارزش افزوده خرید بیشتر از ارزش افزوده فروش باشه ، یعنی ما از سازمان طلبکار هستیم و اعتبار ما بیشتر از بدهی ما هست .
در حالت دوم : وقتی ارزش افزوده فروش بیشتر از خرید باشه ، یعنی ما به سازمان بدهکاریم و می بایست مبلغ بدهی پس از کسر اعتبارمون طی اظهار نامه ارزش افزوده به سازمان پرداخت گردد.
بنابراین در پایان هر فصل می بایست مانده حساب های ارزش افزوده خرید و فروش صفر گردد پس باید برعکس مانده هاشون ثبت شوند.
حالت اول یعنی موقعی که ارزش افزوده خرید مون بیشتر از ارز افزوده فروشمان هست و از سازمان طلب کار هستیم ثبت به شرح زیر درج میشه:
سایر ح پرداختنی – ارزش افزوده فروش ***
سایر ح دریافتنی – سازمان امور مالیاتی **
. سایر ح دریافتنی – ارزش افزوده خرید **
در حالت دوم یعنی وقتی ارزش افزوده فروش بیشتر از خرید باشه ( یعنی ارزش افزوده بیشتری از مشتری ها نسبت به خریدهامون گرفتیم و باید به سازمان پرداخت کنیم ) بنابر این ثبت زیر انجام خواهد شد.
سایر ح پرداختنی – ارزش افزوده فروش **
. سایر ح دریافتنی – ارزش افزوده خرید **
. سایر ح پرداختنی – سازمان امور مالیاتی **
در این حالت ما به سازمان بدهکار هستیم و می بایست 15 روز پس از پایان هر فصل اظهارنامه مالیات ارزش افزوده خود را به سازمان امور مالیاتی ارایه دهیم و نسبت به پرداخت بدهی خود اقدام و یا ترتیبات پرداخت را انجام دهیم که در موقع پرداخت ثبت زیر لحاظ خواهد شد.
سایر ح پرداختنی – سازمان امور مالیاتی **
. بانک **
به سند های که در بالا زدیم میگیم سند تهاتر ارزش افزوده و با اینکار پرونده مالیات ارزش افزوده آن فصل را می بندیم . در ضمن چنانچه ارزش افزوده خریدتون بیشتر از فروش تون بود ، می توانید اعتبارتون را به دوره مالیاتی بعد انتقال دهید و در دوره بعد استفاده کنید.
دیدگاهتان را بنویسید