قرارداد مدیریت اجراء
در بعضی از پروژه های پیمانکاری امکان دارد کارفرما تخصص لازم را نداشته باشد و یا ممکن است زمان لازم را برای سرپرستی پروژه نداشته باشد ، به همین منظور ممکن است مدیریت اجرای کار را به پیمانکار واگذار نماید و با توجه به اینکه خودش می داند از چه مواد و مصالحی استفاده کنند که به صرف و صلاح باشد بنابراین خرید مواد و مصالح و تجهیزات خود به عهده می گیرد و صرفا نظارت پروژه را پیمانکار واگذار می کند. و همچنین ممکن است اجرای کار عملیات را با نیروهای خود و یا با استفاده از پیمانکار دیگری انجام دهد.
در این نوع قرارداد ها معمولا پیمانکار با دریافت مبلغ مقطوعی مدیریت اجرای پروژه را به عهده میگیرد و در قراردادهای مدیریت اجراء تامین مواد و مصالح و تجهیزات به غیر از مدیریت اجراء به عهده کارفرما می باشد. در قراردادهای مدیریت اجرا مسئولیت اصلی برای درست انجام دادن کار و یا طبق استاندارد کار کردن به عهده پیمانکار می باشد و چنانچه قصور پیمانکار منجر به بروز خسارت به کارفرما گردد . پیمانکار مسئول جبران این خسارت می باشد.
حال متوجه شدیم که ممکن است دو پیمانکار با کارفرما در ارتباط باشند یک پیمانکار اجرایی می باشد و پیمانکار بعدی پیمانکار مدیریت کننده پروژه که بعنوان پیمانکار مدیریت اجرا معروف است.
بعنوان مثال پالایشگاه آبادان جهت انجام تعمیرات اساسی واحد های تولیدی خود قرارداد مدیریت اجراء با شرکت پیمانکاری الف به مبلغ 50،000،000 ریال منعقد نمود و متعهد که شد نسبت به تامین تجهیزات و ماشین الات و نیروی انسانی اقدام نماید ، بنابراین شرکت پیمانکاری الف با استفاده از نیروها و تجهیزات کارفرما به نحوه تعمیرات نظارت نمود و در صورت وجود عیب و ایراد در تعمیرات به نیروهای اجرایی گوشزد نمود و رفع عیب گردید و در قبال این مدیریت پیمانکار حق الزحمه خود را دریافت نمود .
تعدیل قرارداد
در هریک از قراردادهای پیمانکاری بر اساس توافق بین کارفرما و پیمانکار می توان مبلغ پیمان را تعدیل نمود و افزایش و یا کاهش داد سه نمونه از روشهای تعدیل به شرح زیر است
- باتوجه به امکان فراموشی در پیش بینی کامل در هنگام طراحی و امکان تغییر در احجام و یا اضافه شدن مصالح یا تجهیزات و یا تغییر در نقشه ها در حین اجرای کار می توان با توافق طرفین (کارفرما و پیمانکار ) احجام تغییر پیدا نماید و مبلغ پیمان نیز به تبع تغییر در احجام کاهش یا افزایش پیدا کند.
- ایران یک کشور با اقتصاد تورمی می باشد که هرساله افزایش قیمت ها را شاهد هستیم و چون قراردادهای پیمانکاری معمولا با مدت زمان چند ساله اجراء میگردد و پیمانکار در ابتدای کار قیمت پیشنهادی خود را اعلام میکند و از شرایط اینده بی خبر هست ، برای اینکه پیمانکار متضرر نشود و یا حاضر به ادامه عملیات باشد ، طبق توافق طرفین می توان بر اساس تغییر در شاخص عمومی قیمت ها (درصدی که تغییر قیمت اجناس را نسبت به ماه یا سال قبل نشان می دهد ) که هر ساله از طرف بانک مرکزی اعلام میگردد ، می توان مبلغ پیشنهادی پیمانکار تعدیل گردد.
- برای تشویق پیمانکار به اجرای به موقع پروژه و یا زودتر از موعد و جلوگیری از تاخیر در اجرای کار جرایم و مشوق هایی توسط کارفرما در نظر گرفته می شود که با توافق طرفین در قرارداد قید میگردد که با بهره مندی پیمانکار از این مشوق ها و یا جرایم می تواند مبلغ پیمان افزایش یا کاهش پیدا کند .
لازم بذکر است که مبلغ تعدیلات در قراردادها طبق شرایط عمومی پیمان 25% است و چنانچه تعدیلاتی بیش از این رخ داد می بایست به قرارداد الحاقیه و یا ممتم قرارداد اضافه نمود تا بتوان بدون ایراد قانونی به پیمانکار پرداخت هایی را انجام داد.
دیدگاهتان را بنویسید